top of page

PALVELUSKOIRALAJIT

 

PK-hakua treenaamme pienellä, mutta aktiivisella porukalla lähes ympäri vuoden. Hakutreeneissä kaikki treenaavat myös toisten ohjaajien koiria (toimimalla maalimiehenä), toivomme yhteistyökykyä ja tietynlaista sitoutumista porukkaan. Tervetuloa kokeilemaan lajia!

 

PK-jälki treenejä järjestetään kysynnän mukaan ja kausiluontoisesti (pääasiassa sulan maan aikaan). Mikäli kiinnostuit, kysy lisätietoja mahdollisista treeneistä ja koulutuksista rohkeasti!

 

Omien harjoitusten lisäksi pyrimme käyttämään mahdollisuuksien mukaan myös ulkopuolisia kouluttajia.

 

BH-kokeisiin valmistelevaa treeniä järjestämme TOKO-treenien yhteydessä Oulaisissa.

 

Lajivastaava: Niina Rosenqvist 044 283 4398 /  niina.rautioaho@gmail.com

                    

 

Yleistä Palveluskoirakokeista

 

"Palveluskoirakokeet on kehitetty palveluskoirarotujen käyttökokeiksi, joissa tarkistetaan koiran luontaiset taipumukset suoriutua erilaisista tehtävistä ja kyky omaksua sille annettu koulutus. Koska läheskään kaikki palveluskoirarotuiset koirat eivät voi olla työkoiria on käyttökokeet oiva keino tarkistaa koiran soveltuvuus palveluskoiratehtäviin. Kokeiden avulla voidaan havaita ja huomioida koiran koulutettavuuteen vaikuttavat periytyvät ominaisuudet.

 

Palveluskoirakoelajeja ovat: jälkikokeet, hakukoe, viestikoe, etsintäkoe, suojelukokeet, pelastuskoirakokeet, valjakkohiihto ja opastuskoe. Palveluskoirakokeet ovat palveluskoirarotuisten koirien rodunomaisia kokeita, joiden tulosten perusteella kyseisille roduille myönnetään muoto- ja käyttövalioarvot." (Suomen Palveluskoiraliitto ry)

 

"BH- eli käyttäytymiskoe vaaditaan ensimmäisenä suorituksena kaikilta palveluskoirakokeisiin osallistuvilta koirilta. BH-kokeessa on kaksi osaa, joissa testataan sekä koiran tottelevaisuutta että käyttäytymistä kaupunkiolosuhteissa erilaisine ärsykkeineen.

 

PK-haussa (PAHA) koirat etsivät niin kutsuttuja maalimiehiä (piiloon asettuneita ihmisiä) lyhyehköllä metsäradalla. Radan pituus kasvaa alokasluokan 100 metristä voittajaluokan kolmeensataan metriin. Radalle on kaikissa luokissa sijoitettu kolme maalimiestä. Löydön ilmaisussa on sallittu kaksi eri tapaa. Koira ilmaisee löytönsä koiranohjaajalle jäämällä haukkumaan maalimiehen luo. Koira voi ilmaista löytönsä myös niin kutsutulla rullalla, jolloin koira poimii maalimiehen luona pannassaan roikkuvan rullan suuhunsa ja tuo sen ohjaajalle, jonka jälkeen koira kytketään ja se vie ohjaajan löytyneen maalimiehen luo.

 

PK-jäljellä (PAJÄ) koira jäljestää metsässä ja osoittaa ohjaajalleen jäljen päällä olevat esineet. Jäljen nosto tapahtuu niin sanotulta janalta. Jäljen pituus vaihtelee alokasluokan 500 metristä voittajaluokan 1500 metriin." (http://www.snj.fi/harrastukset/palveluskoirakokeet_pk/)

bottom of page